O rýži

PŮVOD RÝŽE >

Sklízení rýžového pole Historici odhadují, že tato obilnina, pocházející z čeledi trav, nejprve zdomácněla v oblasti východních Himalájí dnešní severo-východní Indie. Rýžová oblast ale již tehdy sahala také do Barmy, Thajska, Laosu, Vietnamu a jižní Číny. První zcela domestikované odrůdy byly nalezeny v údolí čínské řeky Yangtze a pocházejí již z roku 8500 př.n.l. Z tohoto místa zrodu se pak rýže velmi rychle šiřila do celého světa a v mnoha různých variacích se dostává na talíře téměř po celém světě. Trvalo přes šest tisíc let, než se z divoké plodiny stala "ušlechtilá" rýže, která se již podobala naší dnešní oblíbené potravině. Ta se pak již velmi rychle rozšířila po úrodných pláních Asie. Rozdílné druhy rýže se vzájemně velmi lehko kříží, a proto v dnešní době existují tisíce druhů včetně divoké rýže. I tato vlastnost napomohla rozšiřování této plodiny po celé Asii. Již asi před dvěmi tisíci lety se rýže stala hlavní obilninou živící Asii, s ječmenem na druhém místě a pšenicí až na třetím. Její důležitost je i v dnešní době zřejmá, stále je mnohými považovaná za božskou plodinu a její pěstování do dnes provází mnohé, nejen náboženské, rituály.

Cesta do Evropy

První zmínky o rýži lze nalézt jižv antickém Řecku v roce 315 př.n.l. Narazil na ni na svých misijních cestách Megasthenes a to konkrétně v dnešní thajské Pataně. Již tehdy neopomněl ve svých poznámkách zmínit mnohé ceremoniály doprovázející její konzumaci. O mnoho set let později, v 15. století, portugalští cestovatelé také zaznamenali ve svých kronikách setkání s rýží a její konzumace v té době stále probíhala velmi slavnostně, jako v dávné Pataně. Další zmínky pocházejí od cestovatele Françoisa Berniera, který popisuje ohromující pohledy na rýžové pole v Kašmíru a Bengálu.


« Zpět na stránku O rýži

BASMATI MUSIC